UnitedTears

31 oktober, The Harsch Cry of the Heron

Publicerad 2009-10-31 14:24:48 i Allmänt,

Nu om dagarna läser jag boken The Harsch Cry of the Heron av Lian Hearn. Det är fjärde boken i serien Tales pf the Otori, där man framför allt får följa pojken Tomasu, som efter att hela hans by blivit nerbränd blir adopterad av Otori Shigeru en stor ledare och krigare i The Three Countries. Det hela utspelar sig i Japan, fast jag vet inte om städerna finns på riktigt eller om de påhittade.

Tomasu är av religionen The Hidden, en oaccepterad religion man inte bör hålla tyst om. Eftersom Tomasu är ett typsikt namn för folk av The Hidden får han byta till Takeo. Takeos pappa var medlem i en slags hemlig organisation som kallas The Tribe. Alla med vissa egenskaper, kan tyckas övernaturliga, t ex mycket skarp hörsel, förmågan att bli osynlig, "dubblera" sig själv, snabbhet, skicklighet, osv, är naturligt med där. Med sina egenskaper utgör de bra torpeder, lönnmördare, och de används de ofta till. Takeo har ärvt sin fars Tribe-färdigheterna och därför vill de ha kontrollen över honom. Genom böckerna får man läsa om hur Takeo väljer, om han ska följa med Kikuta eller Muto familjerna som båda är utav the Tribe, eller om han ska ta över rollen som Otori-ledare efter sin adoptivfar. Det hela handlar mycket om ära, hämnd, kärlek (hur Takeo hittar sin livs kärlek och gör allt för få henne, Shigerus relation till Lady Maruyama), hat, etik, krig, profetior mm. De är mycket spännande! I fjärde boken handlar det om Takeo när han är vuxen - det har alltså hoppat ca 14 år från tredje till fjärde boken - och hans fru och barn. Han är nu ledare över hela the Three Countries och har fört fred med sig. Människorna är mycket nöjda med honom, men kejsaren över de åtta rikena verkar se honom som ett hot. Lojalitet är något som betyder mycket för dessa japaner, men den sätts antagligen återigen på spel här och där.

Böckerna är ganska svårlästa. Det är inte det vardagliga språket som används, utan gammaldags sätt att prata på, eftersom det utspelar sig när "firearms" fortfarande inte användes. Det är dessutom liten text så det tar lite tid att ta sig igenom en sida. Dock för mig, som älskar att läsa och som är van vid det, är detta inget problem, och jag tror inte det är det för den mindre vana heller, bara att det kan ta lite längre tid.

Det är grymt bra böcker! Alltså rekommenderar jag dom varmt. Nu blev "recensionen" lite dålig eftersom det är nästan ett år sen jag läste tredje boken och har dem inte helt färskt i minnet. Hoppas åtminstone att det kanske skapar liiiite intresse för boken! Någon gång kanske jag förbättrar den lite, who knows. Men men...

Tack för mig!
Bye!
/AJ

29 oktober, tuffa dagen

Publicerad 2009-10-29 20:08:11 i Allmänt,

Idag har det varit tufft vill jag lova! Jag följde med pappa till hans träningspass. Det blev powerwalk, fast för mig som redan har bra promenadkondis var det inte så jobbigt. Dock mycket skönt! Därefter åkte jag och pappa till Telia, men det tog sån tid med kön att vi sket i det, åt i stan, handlade och åkte hem. Vi var inte hemma någon vidare lång stund innan det var dags att åka igen. Mamma och pappa skulle ta med sig katten Charlie till veterinären för att ge en spruta för att torka ut varet i hans sår, tror jag, och då passade jag på att träna. När det väl kom till veterinären visade det sig dock att det hade blivit ett missförstånd, så mitt ca 50 minuters pass som det skulle ha varit blev till ett nästan två timmars pass. Vem tror att jag är trött nu med andra ord? Jag är i alla fall grymt nöjd, det känns så skönt! Jag riktigt längtar efter sängen, att få krypa ner och moijsa till det och få soooova! Imorgon ska vi och spela badminton, så jag håller fast vid vad jag sa tidigare i veckan; det är nog inte meningen att jag ska kunna röra mig till helgen! Men vad gör det? Då får jag vila, med rätt!
Just nu känner jag mig lite irriterad. Jag hade tänkt se One Tree Hill och koppla av lite innan sovdags. Självklart går det ju då inte att komma in på hemsidan. Det blir bara fel på sidvisningen gång på gång på gång. Så fruktansvärt typiskt! Redan imorse kände jag att det inte skulle vara min dag idag! Okej, bara två saker har inte gått som jag ville.... äsch då, det är nog bättre att ha en dålig dag någon annan dag.

Anyways, nu ska jag försöka hitta på något annat kuligt att se på. Harry Potter igen kanske? Hm.. Vi får se.

See ya!
Bye!


En bushund vid namn Disney

28 oktober, så korkat

Publicerad 2009-10-28 21:13:18 i Allmänt,

Ja, just det. Så korkat! Att ha metallbitar som håller ihop falukorven! Ofta fryser man ju kanske inte korven innan man vill tillaga den, och för att kunna tillaga den behöver den tinas upp. Det händer nog mest i mikron, men då är problemet; metall + mikro = inte bra! Alltså ska man behöva krångla med att på något sätt få bort betall från en stenfrusen korv, och det är ju inte det lättaste tycker jag. Vore det inte mycket bättre att kanske bara ha snöret som håller ihop korven? Eller någon annan icke-metall så man inte riskerar mikron om man skulle råka vara tankspridd och glömmer ta bort metallen. Det är i alla fall min åsikt.
Det var allt för nu. See ya!
Bye!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela