UnitedTears

Bookreview - Stefan's Diaries by L.J. Smith

Publicerad 2011-06-30 16:29:55 i Allmänt,

Intet ont anandes leds Stefan Salvatore, på 1800-talet, in i en riktig soppa som tar livet av hans far, hans bror Damon, flickan bröderna bråkar om och sig själv. Dock blir tiden som död kort då flickan, Katherine visar sig vara en vampyr som har förvandlat Stefan och hans bror.

Under en period av några veckor får man i de tre böckerna (Stefan's Diaries; Origin, Bloodlust och The Craving), följa Stefan från det att han som människa träffar Katherine och faller för henne, till dess att han har blivit det monster han fruktat. Man får följa hans tankar och hur han kämpar med sina skuldkänslor, sin törst och faktumet att han inte längre är människa. Dessa böcker ger en utvidgad kunskap om bröderna Salvatores liv innan de kom till Fell’s Church och in i Elena Gilberts liv. Detta är alltså böcker baserade på den amerikanska TV-serien the Vampire Diaries, av L.J. Smith, som i sin tur är baserad på böckerna med samma namn. Stefan’s Diaries är även dem skrivna av L.J. Smith, men har inte riktigt berättelse som de första böckerna, men de är nästan lika fängslande som de är, och det är tydligt att det är samma författarinna.

Det finns partier i boken som inte är lika spännande som andra, men med Smiths duktiga sätt att skriva på är det inga problem att ta sig förbi även dem. Hon använder sig av ett enkelt, men dock inte vardagligt, språk som är lätt att ta till sig och gör böckerna mycket lättlästa. Under sommarperioden är det de böckerna som jag gillar mest, de som man snabbt tar sig igenom.

Om man jämför de här tre böckerna med the Vampire Diaries-böckerna är de inte lika mörka. Stefan mår dåligt, brutala mord sker, han mister sin familj, sina älskade och han är inte sig själv. Trots det är det en mer lättsam känsla, och det tycker jag är bra. Sommaren är trots allt en tid med mycket ljus och då tycker jag att det är lättare när boken jag läser inte drar ner mig i mörkret.

En annan sak jag tycker om med den här boken är att den inte är för detaljerad. Man får en kort beskrivning av miljö och personers utseende, men Smith lämnar ändå kvar en hel del åt läsarens fantasi. Det är precis lagom och kan därför passa både den mer och mindre fantasifulla.

I övrigt bör man nog gilla fantasy och vampyrer för att tycka om de här böckerna. De är anpassade för dem i den målgruppen, samt som är lite äldre, men passar både killar och tjejer.

Sammanfattningsvis kan jag säga att jag rekommenderar de här böckerna starkt. De är skön sommarläsning, men passar givetvis året om, och de är lättlästa med en bra story. Läs dem!

"Nyheter" Pingvinen och rubbad man

Publicerad 2011-06-30 09:44:08 i Allmänt,

Under de senaste dagarna har jag sett rubriker om den stackars pingvinen som hamnade något fel (läs mer på Aftonbladet). Istället för att komma till Antarktis kom han till Nya Zeeland. Jag hoppas verkligen att han hittar hem igen. Och att han, trots att han har blivit omhändertagen av människor, blir accepterad av de andra pingvinerna igen.

En annan sak jag läste idag, som inte var om en söt pingvin, utan något mycket vidrigare var det här. En kvinna som mitt i natten blev väckt av oljud i grannens hundgård. Hon tittar ut och ser att en annan granne förgriper sig på den stackars hunden. Jag blir äcklad! Jag får rysningar och jag mår dåligt. Hur kan man göra något sådant? Djur som inte kan skydda sig. Djur som är en annan art. Det är fel! Människan måste ha ordentliga rubbningar i hjärnan. Usch, fy och blä!

Det är mycket sjukt man får läsa om när man bläddrar runt på Aftonbladet och Expressen. Det finns sannerligen människor till allt...

Hade känts bättre om jag "fyndat"

Publicerad 2011-06-27 16:07:38 i Allmänt,

Jag skulle vilja säga att jag har fyndat idag, men det har jag tyvärr inte. Dock kommer jag komma hem med fyra nya böcker, ett pocketboksfodral, ett snyggt fotoalbum som jag kommer använda till en scrapbook för lite olika minnen, samt fototejp. Det blev inte jättebilligt, men lyckligtvis hade jag både rabattkort och presentkort, så "egna pengar" gick det "bara" åt drygt 300:-. Usch, att jag är så svag för böcker! Not good! Jag försöker trösta mig med att jag fick lite pengar på min student att använda till vad jag ville, samt mitt stipendium (som jag faktiskt fick för mitt litteraturintresse!) plus att lönen kom innan helgen. Okej, jag har övertalat mig själv. Det gjorde inget att lite pengar spenderades på mitt intresse.

I alla fall... på tal om att spendera pengar. Jag hittade precis en lite intressant blogg där en tjej har skrivit om second-hand (finnes här) vilket jag tyckte var mycket roligt! Jag känner mig ju sällan hemma i "vanliga" kläder. Egentligen är det inte riktigt min stil, men den här bloggen inspirerade mig till att försöka hitta fler second-hand butiker i min lilla hemstad. När man pratar second-hand kan också prata om att fynda!

Jag tror nog att jag ska försöka skriva "bok-recenssion" över Stefan's Diaries nu när jag ändå har tid när det är lugnt på jobbet. Kanske kommer den upp under veckan. Vi håller tummarna?

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela