UnitedTears

"Internet är inte problemet" analys av Tobias Brandel

Publicerad 2013-03-20 17:58:00 i Allmänt, Tankar,

 
Som jag berättade häromdagen hade jag och min farbror kvalitetstid på morgnarna då vi i helgen satt i varsin soffa med varsin tidning. Jag läste Svenska Dagbladet och där fann jag en analysartikel som fångade mitt intresse. Internet är inte problemet skriven av Tobias Brandel. Ingressen löd som följande:
 
"Internet är inte en farligare plats för barn än världen utanför. Tvärtom har sociala medier gjort det lättare att upptäcka mobbning och sexuella övergrepp. De verkliga problemen börjar när vuxenvärlden inbillar sig att nätet skiljer sig från övriga samhället."
 
Han har helt rätt! Mobbning sker överallt, bland alla åldrar, bland alla kön i alla situationer. Internet är inget annorlunda. Speciellt inte i dagens samhälle. Allt som skrivs på nätet sparas och lagras. Det blir bevis på att något har skett. En ful kommentar som skriks åt en annan flyger ut i luften och rymden. Kommentaren som skrivs och skickas på internet sparas. Alltså, som Brandel säger, har de sociala medierna möjliggjort upptäckandet av detta. Samtidigt kan jag tänka mig att det, på ett sätt, blir en grövre typ av mobbning när personerna inte behöver se den de sårar. Det är lätt att vara "modig" bakom en skärm.
 
Brandel skriver att nätet inte sällan används "som en ursäkt för vuxenvärlden att inte agera" med citat från rektorn på Vialundaskolan i Kumla som om internet säger: ”Det här är ett område där vi vuxna aldrig kommer ikapp. Aldrig.” Jovisst, de vuxna kanske inte kan hinna ikapp. Dock finns det en mängd med unga vuxna, ungdomar, barnens vänner och kunniga vuxna som alltid är med på det senaste. Dessa kan vara till stor hjälp för de vuxna i jakten på kränkningar och övergrepp. Alla har vi ändå en skyldighet som medmänniskor att agera när vi upptäcker en felbehandling.
 
Barnen och ungdomarna idag lever stora delar av sina liv på internet. Det är ett samhälle för sig men som redan sagts; ett samhälle där bevisen för mobbning, övergrepp och ofredande finns lagrade. Vuxenvärlden måste inse detta och inte borsta bort ansvaret genom att säga att de inte hinner med utvecklingen för det är inte helt sant.
 
I artikeln har Brandel tagit upp forskaren Elza Dunkels råd i hanterandet av detta. Hon säger att föräldrar och vuxna ska uppmuntra barnen till att prata med dem om saker uppstår. Samma strategi som alltid används när det gäller arbetsplatser, skolgårdar, omklädningsrum och alla andra platser där barnen möts i verkliga livet. Samma sätt att ta hand om problemen där bör användas vid nätanvändningen. Samma metod att aldrig skuldbelägga barnen i verkliga situationer ska det heller inte deras nätanvändning skuldbeläggas säger hon. Detta kan avslutas med ett citat av Brandel: "[d]et hela låter lite grann som… normal uppfostran."
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela