UnitedTears

Språkets framtid osäker?

Publicerad 2015-03-30 20:53:28 i Allmänt,

När jag var mindre läste jag mycket. En hel mängd med böcker. En riktig bokmal. Jag älskade språk, formuleringar, ord. Det gör jag än. Jag ser fortfarande en bra bok som helig. Sedan jag tog studenten har jag dock läst mindre och mindre. Det har varit så pass mycket läsning i skolan att det har tagit överhanden. Visserligen var det en hel del bra skönlitteratur i engelskan, men jag slutade ändå läsa för att JAG ville. Stundvis får jag ett enormt sug efter en viss bok eller att bara få läsa. Det är dock sällan det håller i sig avsevärt länge. Det är tråkigt. Det har varit mitt största intresse sedan jag kunde hålla i en bok (vilket mamma ofta berättar om). Förutom att jag inte längre får dyka in i mina skönlitterära världar, uppleva en annan tid, ett annat liv, märker jag även hur mitt språk har förändrats. I alla år har jag varit ganska konservativ när det gäller språk. Aldrig har jag varit mycket för slang, dialekt och när talspråk hamnar i skrift. Nej, korrekt ska det vara. Lite utveckling och vackert. Efter att inte ha skrivit lika mycket själv och framför allt läst mindre tappar jag mycket av det akademiska språket och det fina sättet att skriva på. Även talspråket har förändrats till mer dialekt och ett slarvigare användande. Det är så att jag blir ledsen på mig själv samtidigt som jag är glad att jag är öppen nog för förändringen. Det tar emot, det ska jag ärligt säga. Det finns en viss rädsla vad framtiden har att komma med gällande språket. Vissa nya ord är fruktansvärda. Många formuleringar är hemska och ungarna idag kan inte skriva en grammatiskt korrekt mening. Det skrämmer!
 
Jag har en kompis här i Uppsala som skriver mycket vackert. Han läser mycket och särskilt gammal litteratur vilket också märks i hans språkbruk. En vanlig konversation kan bli oerhört poetisk och jag inspirerades alltid när jag pratade med honom. Ofta önskade jag att jag kunde använda språket lika fint, göra det till en del av mig. Dessvärre är jag inte så pass gammalmodig i mitt språk utan har en lite "rockigare" stil (som en annan vän sa till mig eftersom jag går min egen väg och bryr mig ytterst lite om andras åsikter om mig). När jag skriver för mig själv som här kan jag nästan använda orden som jag vill. På rätt humör kan det bli bra. Andra dagar tänker jag enbart i ord som "chilla", "oskönt", "oklart", förkortar meningar, kastar om orden och gör det allmänt rörigt. Inte undra på att jag ibland vrickar tungan!
 
Nåväl, efter en lång tid av trötthet har det lätt till en lättare stress som har gjort det ännu svårare att sova. Den där onda cirkeln, spiralen, eller vad en vill kalla det. Ikväll ska jag gå till sängs tidigt och bestämt sova gott! Hela natten! Sedan är jag redo för veckan och den nya delkursen som jag med entusiasm vill sätta tänderna i.
 
Godnatt kära vänner!

Snart dags att åka hem från hemhem

Publicerad 2015-03-26 12:32:38 i Allmänt,

Om en timme sitter jag på tåget tillbaka till Uppsala. På något vis har det redan gått en vecka sedan jag kom hit och det är dags att åka hem. En kan undra hur länge jag har varit borta. Det ser nästan ut som att jag ska flytta på nytt med alla väskor och kassar som jag ska släpa med mig. Förutom det som jag har plockat med mig som jag hade på Landet har jag även inhandlat vissa saker. Bland annat en ny stekpanna, matlådor i glas och lite annat smått och gott. Det är fullt. Riltigt fullt. Även om det snöar ute är jag tacksam att det i alla fall inte är något snölaget på backen!

Så, vad har jag då spenderat min vecka med? Första dagarna var det mycket träning! Jag var även på bio med Lotten, med middag innan. Vi såg Frozen Fever och Cinderella. Sedan har jag pluggat, bakat tre gånger, pluggat lite mer, promenerat, träffat mina vänner för en pokerkväll, mått lite halvkasst samt varit på fyra möten. Det har varit fullt upp med andra ord! Mycket på grund av att jag får spel varje gång jag inte är sysselsatt. Det blir lätt rastlöshet då!

Nåväl, lite bilder kanske vore trevligt och sedan är det dags att bege sig mot tågstationen.

Olaf från Lotten!

American cookie-tårta

Bryggan, ännu tom från människor som gottar sig i solen.

Pa-pa-pa-pokerface

Mysiga vovvar <3


På plats hemmahemma

Publicerad 2015-03-20 08:56:26 i Allmänt,

Då har jag varit i hemstaden i knappt ett dygn och redan hunnit med en massa. Mamma mötte mig på stationen och vi gick och köpte vandringskängor för sensommarens bravader i Norge! Därefter tog vi en fika på stan, gick hem, jag fick snosa vovvar och blev sedan rastlös. 


För första gången i historien (för att överdriva något) kunde jag smsa Erik spontant och lyckas träffa honom på första försöket. Honom har jag ju inte träffat på nästan tre månader så det var verkligen roligt att se honom. Jag lyckades få två flamsiga skrattsammanbrott. Vet inte riktigt var de kom ifrån, men det var roligt och befriande. Jag älskar att skratta! Det är en sådan underbar känsla. Speciellt när det blir så där hjärtligt och okontrollerbart.Nu är jag redo för bergsvandring, stigvandring, skogsvandring, promenadvandring, träningsvandring, vandringvandring. Rustad för livet i sköna dojjor! Klar för Jotunheimen, Norge.
 
För tredje dagen i rad befann jag mig på gymmet igår. Fast nu mitt absoluta favoritgym! Mamma hade pass med sin tränare och jag fick följa med. Det var roligt, skönt och jobbigt. När mamma var på massage fortsatte jag att träna. Två timmar träning alltså... Det var med viss oro jag gick och lade mig igår. Hur i hela fridens namn skulle jag ta mig upp ur sängen idag? Phew, det gick bra! Träningsvärken och stelheten har inte infunnit sig riktigt ännu - men det kommer nog inom kort... Då kommer jag verkligen få veta att jag lever. Kroppen är i alla fall behagligt trött nu. Det känns att jag har arbetat mycket. Begränsad rörlighet, men inte hämmande. Det uppskattar jag. Härnäst väntar nämligen en timme på massagebänken där jag ska bli massakerad och förhoppningsvis få bukt med mina krämpor i trapezius och skuldror. Jag våndas redan över besöket. Därför är jag extra tacksam att jag inte har värre träningsvärk, än.
 
Nåväl, jag ska väl försöka vara lite studieproduktiv även om jag är här. Det är trots allt tenta nästa vecka. Ju mer jag gör i tid desto mindre nästa vecka och mindre stress och mer glädje! Fast det är alltid lite omotiverande att plugga när det känns lätt... Lika bra att ta tag i det! Gamla tentor, flash cards och artiklar, here I come!
Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela