UnitedTears

31 oktober, The Harsch Cry of the Heron

Publicerad 2009-10-31 14:24:48 i Allmänt,

Nu om dagarna läser jag boken The Harsch Cry of the Heron av Lian Hearn. Det är fjärde boken i serien Tales pf the Otori, där man framför allt får följa pojken Tomasu, som efter att hela hans by blivit nerbränd blir adopterad av Otori Shigeru en stor ledare och krigare i The Three Countries. Det hela utspelar sig i Japan, fast jag vet inte om städerna finns på riktigt eller om de påhittade.

Tomasu är av religionen The Hidden, en oaccepterad religion man inte bör hålla tyst om. Eftersom Tomasu är ett typsikt namn för folk av The Hidden får han byta till Takeo. Takeos pappa var medlem i en slags hemlig organisation som kallas The Tribe. Alla med vissa egenskaper, kan tyckas övernaturliga, t ex mycket skarp hörsel, förmågan att bli osynlig, "dubblera" sig själv, snabbhet, skicklighet, osv, är naturligt med där. Med sina egenskaper utgör de bra torpeder, lönnmördare, och de används de ofta till. Takeo har ärvt sin fars Tribe-färdigheterna och därför vill de ha kontrollen över honom. Genom böckerna får man läsa om hur Takeo väljer, om han ska följa med Kikuta eller Muto familjerna som båda är utav the Tribe, eller om han ska ta över rollen som Otori-ledare efter sin adoptivfar. Det hela handlar mycket om ära, hämnd, kärlek (hur Takeo hittar sin livs kärlek och gör allt för få henne, Shigerus relation till Lady Maruyama), hat, etik, krig, profetior mm. De är mycket spännande! I fjärde boken handlar det om Takeo när han är vuxen - det har alltså hoppat ca 14 år från tredje till fjärde boken - och hans fru och barn. Han är nu ledare över hela the Three Countries och har fört fred med sig. Människorna är mycket nöjda med honom, men kejsaren över de åtta rikena verkar se honom som ett hot. Lojalitet är något som betyder mycket för dessa japaner, men den sätts antagligen återigen på spel här och där.

Böckerna är ganska svårlästa. Det är inte det vardagliga språket som används, utan gammaldags sätt att prata på, eftersom det utspelar sig när "firearms" fortfarande inte användes. Det är dessutom liten text så det tar lite tid att ta sig igenom en sida. Dock för mig, som älskar att läsa och som är van vid det, är detta inget problem, och jag tror inte det är det för den mindre vana heller, bara att det kan ta lite längre tid.

Det är grymt bra böcker! Alltså rekommenderar jag dom varmt. Nu blev "recensionen" lite dålig eftersom det är nästan ett år sen jag läste tredje boken och har dem inte helt färskt i minnet. Hoppas åtminstone att det kanske skapar liiiite intresse för boken! Någon gång kanske jag förbättrar den lite, who knows. Men men...

Tack för mig!
Bye!
/AJ

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela