UnitedTears

Dagens tankar

Publicerad 2010-04-30 14:58:44 i Allmänt,

Idag är det två tankar som jag skulle vilja dela med mig av.

Min första tanke handlar om tid. Jag menar, vem bestämde hur lång en sekund skulle vara? Att en minut skulle bestå av 60 sekunder, en timme av 60 minuter och ett dygn av TJUGOFYRA timmar? Varför kan inte ett dygn vara 60 timmar, för att fortsätta på 60-temat? eller ett år bestå av 100 mycket långa dagar, eller 500 mycket korta? När jag tänker på tid tänker jag på fysik, men det kan väl inte finnas någon metod för att få fram det, eller? Ah, jag vet inte alls. Och nu har jag kommit med många många frågor som jag inte har ett enda svar på. Kanske ska försöka ta reda på detta, såvida ingen som råkar läsa det här vet? Men nog om detta, och över till min nästa tanke:


en artikel jag läste i senaste National Geographic (May 2010) skriven av D.T Max. Den handlar om sömn. Inledningen är om två systrar som bär på genen FFI (Fatal Familial Insomnia), dvs oförmågan att kunna sova med dödlig utgång, som endast finns i 40 familjer i hela världen. Dock var inte detta det "intressanta" med artikeln, utan det som jag tyckte var mest intressant när jag läste var att de kom in på att ingen egentligen vet varför vi behöver sova. Vi vet att vi slutligen dör om vi inte gör det, men inte varför det blir så. Det vi vet i alla fall, är att sömnen delas in i två delar; REM (Rapid Eye Movement) och deep-wave sleep (vilket jag tycker låter som djup sömn helt enkelt). Här citerar jag det som jag tyckte var mest intressant:

"Recently, researchers at Harvard led by Robert Stickgold tested undergraduates on various aptitude tests, allowed them to nap, then tested them again. They found that those who had engaged in REM sleep subsequently performed better in pattern recognition tasks, such as grammar, while those who slept deeply were better at memorization. Other researchers have found that the sleeping brain appears to repeat a pattern of neuron firing that occurred while the subject was recently awake, as if in sleep the brain were trying to commit to long-term memory what it had learned that day. [...] His study showed that the sleeping brain seems to weed out redundant or unnecessary synapses or connection. So the purpose of sleep may be to help us remember what's important, by letting us forget what's not."

Jag vet själv att jag inte sover alls djupt, utan kan vakna när någon går ut genom dörren till stora huset som är en vägg pus 15 meter bort. Jag vet också att mitt minne inte alls är särskilt bra, inte korttidsminnet i alla fall. Dock mitt långtidsminne kan vara fruktansvärt bra ibland! Men genom att se på mig själv kändes det som att det här faktiskt kan stämma. Jag har ju mycket lätt för grammatik och jag drömmer väldigt mycket på nätterna. Så det den biten av artikeln sa stämmer på mig. Den andra delen av mitt citat tyckte jag var intressant mest för att det låter som att det kan vara en vettig anledning till att sova. Tänk om vi skulle gå omkring med alla våra intryck och händelser hela tiden. Vi skulle bli tokiga. Vi behöver något som rensar bort det oviktiga och som sedan kan radera det ur våra minnen.
Våra hjärnor är dock ganska lika en dators hårddisk. Det sorteras och tas bort, men även om man har tagit bort något finns det alltid spår av det och går alltid att framställa på nytt. För jag tror i alla fall på att man kan framkalla minnen som ligger långtlångt bort i våra hjärnor, genom hypnos eller någon annan teknik.

Nu har jag fått dela med mig av mina tankar, och är härmed nöjd för idag.
Hoppas nu alla får en riktig Valborg, och festa med vett ikväll!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela